Όταν είχα πρωτοψάξει το βιβλίο αυτό, ήταν εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο που το είχε κυκλοφορήσει, οπόταν όταν διάβασα ότι επανακυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Πατάκη, σημείωσα να το ψάξω. Τον Ιανουάριο με προσκάλεσε μια κοπέλα σε μια ομάδα του Goodreads όπου κάθε μήνα θα επιλέγαμε ένα βιβλίο από διαφορετική χώρα για να διαβάσει όλη η ομάδα, σχολιάζοντας το και μοιράζοντας απόψεις και συναισθήματα. Και πρώτο βιβλίο επελέγη το Χιόνι του Παμούκ.
Δεν είναι εύκολο βιβλίο, αλλά ποιος λέει ότι τα ωραία και σημαντικά είναι εύκολα. Έρωτας και πολιτική, με φόντο το χιονισμένο Καρς, μια απομακρυσμένη πόλη στην βορειοανατολική Τουρκία, με πλούσια ιστορία σε αμφισβητούμενες εποχές, με ανάμεικτο πληθυσμό. Αν και ο συγγραφέας σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι τα έργα του δεν έχουν πολιτική χροιά, στο Χιόνι έχουμε μια πολυφωνία πολιτικών λόγων που καταδεικνύουν τις παθογένειες της τουρκικής κοινωνίας και προσπαθεί μέσω αυτών να τις ερμηνεύσει με ένα ήπιο και καταδεκτικό τρόπο.
Πριν το διαβάσω, αποφάσισα να ρωτήσω κάποιους τουρκόφωνους φίλους μου (οι οποίοι διαβάζουν αρκετά), αν έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο ή κάποια άλλα βιβλία του συγγραφέα. Οι απαντήσεις που πήρα με εξέπληξαν. Κανένας τους δεν έχει διαβάσει βιβλία του στην γλώσσα που γράφτηκάν, γιατί θεωρούν ότι χρησιμοποιεί μοντερνισμούς στην χρήση της τουρκικής γλώσσας και με παρέπεμψαν και σε άρθρο (γραμμένο στα Τούρκικα- άρα δεν μπορούσα να το διαβάσω) όπου γινόταν η συζήτηση όπως μου εξήγησαν ότι αντιγράφει από άλλα ήδη γνωστά έργα (δεν το πιστεύω προσωπικά) και ότι στο εξωτερικό είναι πιο αγαπητός γιατί έχουν γίνει πολλές καλές μεταφράσεις και οφείλει την επιτυχία του αυτή στους πολύ καλούς μεταφραστές των βιβλίων του. Προσωπικά όσα βιβλία του έχω διαβάσει, τα βρήκα εξαιρετικά.
Παρουσίαση:
Ο Κα, εξόριστος στη Γερμανία Τούρκος ποιητής, επιστρέφει στην πατρίδα του για να ταξιδέψει σε μια απομακρυσμένη πόλη κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, το Καρς. Σκοπός του είναι η πραγματοποίηση μιας δημοσιογραφικής έρευνας για τις μαζικές αυτοκτονίες κοριτσιών που τους απαγορεύεται να φορούν την ισλαμική μαντίλα. Στο Καρς όμως τον οδηγούν επίσης οι αναμνήσεις του για τη λαμπερή Ιπέκ, την προσφάτως διαζευγμένη παλιά του συμφοιτήτρια. Εν μέσω διαρκούς χιονόπτωσης και καθολικής καχυποψίας, ο Κα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης των ισλαμιστών με το κεμαλικό κατεστημένο και θα μπει στο στόχαστρο του πρώην συζύγου της Ιπέκ, ενός τρομοκράτη και άλλων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
No comments:
Post a Comment