AdSense

Sunday, 21 February 2021

Orhan Pamuk- Snow Ορχάν Παμούκ - Χιόνι

Όταν είχα πρωτοψάξει το βιβλίο αυτό, ήταν εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο που το είχε κυκλοφορήσει, οπόταν όταν διάβασα ότι επανακυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Πατάκη, σημείωσα να το ψάξω. Τον Ιανουάριο με προσκάλεσε μια κοπέλα σε μια ομάδα του Goodreads όπου κάθε μήνα θα επιλέγαμε ένα βιβλίο από διαφορετική χώρα για να διαβάσει όλη η ομάδα, σχολιάζοντας το και μοιράζοντας απόψεις και συναισθήματα. Και πρώτο βιβλίο επελέγη το Χιόνι του Παμούκ.

Δεν είναι εύκολο βιβλίο, αλλά ποιος λέει ότι τα ωραία και σημαντικά είναι εύκολα. Έρωτας και πολιτική, με φόντο το χιονισμένο Καρς, μια απομακρυσμένη πόλη στην βορειοανατολική Τουρκία, με πλούσια ιστορία σε αμφισβητούμενες εποχές, με ανάμεικτο πληθυσμό. Αν και ο συγγραφέας σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι τα έργα του δεν έχουν πολιτική χροιά, στο Χιόνι έχουμε μια πολυφωνία πολιτικών λόγων που καταδεικνύουν τις παθογένειες της τουρκικής κοινωνίας και προσπαθεί μέσω αυτών να τις ερμηνεύσει με ένα ήπιο και καταδεκτικό τρόπο.

Πριν το διαβάσω, αποφάσισα να ρωτήσω κάποιους τουρκόφωνους φίλους μου (οι οποίοι διαβάζουν αρκετά), αν έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο ή κάποια άλλα βιβλία του συγγραφέα. Οι απαντήσεις που πήρα με εξέπληξαν. Κανένας τους δεν έχει διαβάσει βιβλία του στην γλώσσα που γράφτηκάν, γιατί θεωρούν ότι χρησιμοποιεί μοντερνισμούς στην χρήση της τουρκικής γλώσσας και με παρέπεμψαν και σε άρθρο (γραμμένο στα Τούρκικα- άρα δεν μπορούσα να το διαβάσω) όπου γινόταν η συζήτηση όπως μου εξήγησαν ότι αντιγράφει από άλλα ήδη γνωστά έργα (δεν το πιστεύω προσωπικά) και ότι στο εξωτερικό είναι πιο αγαπητός γιατί έχουν γίνει πολλές καλές μεταφράσεις και οφείλει την επιτυχία του αυτή στους πολύ καλούς μεταφραστές των βιβλίων του. Προσωπικά όσα βιβλία του έχω διαβάσει, τα βρήκα εξαιρετικά.

 Παρουσίαση:

Ο Κα, εξόριστος στη Γερμανία Τούρκος ποιητής, επιστρέφει στην πατρίδα του για να ταξιδέψει σε μια απομακρυσμένη πόλη κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, το Καρς. Σκοπός του είναι η πραγματοποίηση μιας δημοσιογραφικής έρευνας για τις μαζικές αυτοκτονίες κοριτσιών που τους απαγορεύεται να φορούν την ισλαμική μαντίλα. Στο Καρς όμως τον οδηγούν επίσης οι αναμνήσεις του για τη λαμπερή Ιπέκ, την προσφάτως διαζευγμένη παλιά του συμφοιτήτρια. Εν μέσω διαρκούς χιονόπτωσης και καθολικής καχυποψίας, ο Κα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης των ισλαμιστών με το κεμαλικό κατεστημένο και θα μπει στο στόχαστρο του πρώην συζύγου της Ιπέκ, ενός τρομοκράτη και άλλων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Άλλα βιβλία του συγγραφέα σε αυτό το μπλοκ:




Ευχαριστώ για τις 2 φωτογραφίες στο τέλος (χιόνι στην Πολωνία) τον Παναγιώτη Καράμπελα.

Friday, 12 February 2021

José de Sousa Saramago - Ζοζέ Σαραμάγκου - ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ & Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΡΕΙΣ

 


O Ζοζέ (Ιωσήφ) ντε Σόζα Σαραμάγκου (José de Sousa Saramago, 16 Νοεμβρίου 1922 - 18 Ιουνίου 2010), ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.

Πηγή: el.wikipedia 

ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ

Περίληψη:

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Ζοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Οι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;

Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;


Η ΧΡΟΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΡΕΙΣ

Περίληψη:


Ο Ρικάρντο Ρέις, ποιητής και γιατρός, ύστερα από πολυετή αυτοεξορία στη Βραζιλία επιστρέφει στην πατρίδα του. Η Λισαβόνα είναι μουντή και άχρωμη, φαντάζει χιμαιρική. Ο ίδιος, αντί να δέχεται ασθενείς, περιπλανιέται με τις ώρες στους δρόμους της πόλης. Λαχταρά την άπιαστη Μαρσέντα, μια δεσποινίδα της οποίας το αριστερό χέρι έχει μυστηριωδώς παραλύσει, αλλά είναι η Λίντια αυτή που μοιράζεται μαζί του το κρεβάτι, η καμαριέρα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει. Ώσπου τον επισκέπτεται ένας παλιός του φίλος, ο Φερνάντο Πεσσόα, φορώντας ακόμη το κοστούμι με το οποίο είχε ταφεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Βρισκόμαστε στην αυγή του 1936, μιας νέας χρονιάς, που είναι και η πραγματική πρωταγωνίστρια αυτού του μυθιστορήματος. Διότι, εν τω μεταξύ, γράφεται και η ιστορία της εποχής, με την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία αλλά και τη μάχη της ασταθούς δημοκρατίας στην Ισπανία. Ο Ρέις, ένας από τους ετερώνυμους του Πεσσόα, θα μπει στον πειρασμό να ζήσει και να δράσει, θα παραμείνει όμως θεατής του κόσμου. Ένα από τα αριστουργήματα του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου σε νέα μετάφραση και έκδοση.

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize noir novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson Sarah J.Maas sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αστυνομικό αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα Δώρος Αντωνιάδης εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία