AdSense

Saturday 24 November 2018

Memento Mori - Δώρος Αντωνιάδης


Memento Mori (λατινικά) δηλαδή να θυμάσαι τον θάνατο ή να θυμάσαι ότι είσαι θνητός, άρα και ότι δεν είσαι άτρωτος στον θάνατο. 

Ο φιλοσοφικός αυτός όρος χρησιμοποιόταν σε ασκητικούς τρόπους ζωής ούτως ώστε να θυμίζει στον άνθρωπο την ματαιότητα του υλικού κόσμου, την φθορά του σώματος και ότι μόνο η στροφή στον πνευματικό κόσμο μπορεί να καθαρίσει και να ανυψώσει την ψυχή και να την ετοιμάσει για την ζωή μετά τον θάνατο. Ακόμη στους Ρωμαίους αυτοκράτορες την ώρα της στέψης τους για να τους αποτρέψει να είναι αλαζόνες και άδικοι.

Με αυτό τον τίτλο επανέρχεται στην ζωή μας ο αστυνόμος Πέτρος Ελευθεριάδης, τον οποίο μας πρώτο-σύστησε ο συγγραφέας Δώρος Αντωνιάδης στο πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Στο Μάτι Του Ταύρου, σε άλλη μια συναρπαστική περιπέτεια με γρίφους και σασπένς.  

Όταν διάβασα το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα δεν ήμουν ιδιαίτερα φανατικός με την αστυνομική λογοτεχνία. Ούτε και τώρα δηλώνω φανατικός αλλά απολαμβάνω πολύ περισσότερο το να διαβάζω και ξένα και ελληνικά αστυνομικά και ίσως να έχω γίνει και λιγάκι πιο απαιτητικός από αυτό το είδος. Και χαίρομαι να δηλώσω ότι οι Έλληνες συγγραφείς ανταγωνίζονται επάξια τα διεθνή μεγαθήρια του χώρου. Αυτό το βιβλίο όπως και το πρώτο, με συνεπήρε με την έξυπνη δράση, την πολυπλοκότητα αλλά και την ίδια στιγμή απλότητα της πλοκής. Όσο ξετυλίγεται και συγχρόνως μπλέκεται η υπόθεση του βιβλίου, βρίσκεσαι σε εγρήγορση για να βρεις πρώτος τον ένοχο, αλλά τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις υποθέσεις σου! Ο συγγραφέας θίγει πολλά σύγχρονα δεδομένα, προβλήματα και κοινωνικές καταστάσεις αλλά και παράλληλα μας φέρνει πολλές όμορφες αναμνήσεις από την δεκαετία του 80! 
Οπότε δεν χρειάζεται να είστε φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας για να το διαβάσετε, φτάνει να είστε φαν των καλών βιβλίων που και ψυχαγωγούν και προβληματίζουν και σέβονται τον αναγνώστη. 


Περίληψη

Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Κωνσταντίνος Σέργος έχει
ραντεβού με τον γιο του Αλέξανδρο, αλλά αυτός δεν εμφανίζεται. Λίγη ώρα μετά ο Σέργος λαμβάνει ένα e-mail με μια κρεμάλα –επτά γράμματα και παύλες ανάμεσα–, το παιχνίδι που έπαιζε με τον γιο του όταν ήταν μικρός. Φοβούμενος πως αυτό δεν είναι σύμπτωση και μη βρίσκοντας πουθενά τον γιο του, ο Σέργος επικοινωνεί με την αστυνομία και ζητάει να μιλήσει με τον μόνο άνθρωπο που πιστεύει πως μπορεί να τον βοηθήσει: αυτόν που φαίνεται να έστειλε το e-mail, τον Πέτρο Ελευθεριάδη, αστυνόμο του τμήματος Ανθρωποκτονιών. 
Ο Ελευθεριάδης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο για να εντοπίσει τον γιο του Σέργου, αλλά και για να μάθει ποιος ενέπλεξε τον ίδιο στην υπόθεση. Την ώρα όμως που ο αστυνόμος βρίσκει τον Αλέξανδρο ετοιμοθάνατο στο διαμέρισμά του, ο Σέργος λαμβάνει στον υπολογιστή του ένα νέο e-mail με τέσσερα σκίτσα: ένα κερί που λειώνει, ένα μπουκάλι κρασιού, ένα γαρύφαλλο κι ένα παράξενο κρανίο. Ο Ελευθεριάδης καταλαβαίνει πως η εξαφάνιση του Αλέξανδρου ήταν μόνο η αρχή. 

Άλλο ένα αστυνομικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους και ήρωα τον Πέτρο Ελευθεριάδη, μια υπόθεση την οποία καλείται να διαλευκάνει δυο χρόνια πριν από τα γεγονότα που τον σημάδεψαν στο μυθιστόρημα Στο μάτι του ταύρου.   

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης και μπορείτε να το παραγγείλετε και online στον πιο κάτω σύνδεσμο: 
www.kastaniotis.com Memento Mori   

No comments:

Post a Comment

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία