AdSense

Tuesday 21 September 2021

Madeline Miller - Το τραγούδι του Αχιλλέα, Κίρκη

Άκουσα πρόσφατα στην πρωινή εκπομπή με τον Τάσο Τρύφωνος και την Χριστιάνα Αρτεμίου του Love Fm, ότι το βιβλίο Το τραγούδι του Αχιλλέα, έγινε ξανά δημοφιλές από ένα τικ τοκ που ανέβασε μια αναγνώστρια, και θυμήθηκα πόσο πολύ απόλαυσα και τα δύο βιβλία της Madeline Miller. Ξεκίνησα από το δεύτερο για να είμαι ειλικρινής, την Κίρκη και εννοείται ότι μόλις το τελείωσα, έτρεξα να αγοράσω και το πρώτο. Είμαι λάτρης της ελληνικής μυθολογίας αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, οι γνώσεις μου σκουριάζουν λίγο, οπότε ήταν πολύ ευχάριστο να ξαναθυμηθώ την μυθολογία μας και ακόμη περισσότερο να την δω μέσα από μια φρέσκια ματιά και το υπέροχο γράψιμο της συγγραφέως.

Ποια είναι η Madeline Miller:
Η Madeline Miller πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία και διδάσκει. Επίσης έχει σπουδάσει στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή. Το Τραγούδι του Αχιλλέα είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο Κίρκη κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μπορείτε να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα της πατώντας στον σύνδεσμο: http://madelinemiller.com/

Για τα βιβλία της στα ελληνικά μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Διόπτρα : https://www.dioptra.gr/suggrafeas/madeline-miller/

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.
Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

«Με έναν πεζό λόγο τόσο ξεκάθαρο και λιτό όσο και η κινητήρια ποίηση του Ομήρου, η Μίλερ αιχμαλωτίζει και αποδίδει την ένταση και την αφοσίωση της εφηβικής φιλίας… ενισχύοντας μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια» — The Washington Post

Κίρκη

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.
Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.
Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.
Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

Ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του. Γραμμένο με έναν ευέλικτο και ευφάνταστο πεζό λόγο, δημιουργεί έναν υπέροχο, ολοζώντανο κόσμο όπου οι ζωές ανθρώπων και θεών είναι στενά συνυφασμένες.
BBC History Magazine
Υπέροχα γραμμένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα…Η Miller ελευθέρωσε την Κίρκη από τα δεσμά του ανδροκρατούμενου έπους…
Literary Review
Η Κίρκη επιστρέφει ως superwoman... H μάγισσα του Ομήρου αλλάζει εμφάνιση και μας σαγηνεύει… Η Miller δημιουργεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που αψηψά τους άντρες και τις Μοίρες που της εναντιώνονται, μαγεύοντας τον αναγνώστη… Εξαιρετικά επίκαιρο.
The Times

No comments:

Post a Comment

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία