AdSense

Thursday 8 August 2024

Φύλακας Άγγελος - Νικ Πατσίνο

Δηλώνω φαν της ελληνικής αστυνομικής/νουάρ λογοτεχνίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη παγκόσμια λογοτεχνία. Πολλές οι αξιόλογες παρουσίες, κάποιες από αυτές κατάφεραν να βρουν και το δρόμο τους στην οθόνη. Πολύ ενδιαφέρων και η σειρά Καστανιώτης noir (πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο για να την ανακαλύψετε).

Μια από τις πρόσφατες προσθήκες στην βιβλιοθήκη μου είναι το πρώτο βιβλίο του Νικ Πατσίνο με τίτλο «Φύλακας Άγγελος» το οποίο υπάρχει και στα ισπανικά. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που πιάνει τους παλμούς της μοντέρνας εποχής, με έντονο σασπένς, ανατροπές και με την σωστή δόση ειδυλλίου. Πότε δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά. Οι μυστικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη, το σκοτεινό διαδύκτιο, όλα μπλέκονται σε ένα ιστό που δεν ξέρεις που θα καταλήξει. 

Περίληψη 

Αθήνα, οχτώ το πρωί. Ντυμένος στα μαύρα, ο μυστικός πράκτορας της CIA Πάνος Ντέιλ διαβαίνει για πρώτη φορά τις πύλες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποστολή του είναι η εικοσιτετράωρη τηλεπόπτευση μιας ομάδας αναρχικών, της Σπίθας, μέσω ενός προηγμένου λογισμικού, του Intruder, που θα εγκατασταθεί στα άδυτα της ΕΥΠ. Αιτία μια απειλητική προκήρυξη των αντιεξουσιαστών, που στοχοποιεί τον Αμερικανό πρέσβη.
Καθώς προχωρά η παρακολούθηση, ανακύπτουν ερωτήματα που ολοένα και πληθαίνουν. Η Σπίθα είναι μόνο αυτό που δείχνει ή κρύβει κάτι άλλο, πιο σκοτεινό, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί;
Στο μεταξύ ο Πάνος Ντέιλ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απρόβλεπτη εισβολή μιας μοιραίας γυναίκας στη ζωή του.
Η Ευρυδίκη θα σαρώσει την ψυχή του και θα τον παρασύρει σε ένα ταξίδι μαγικό, γεμάτο συναίσθημα και πάθος, που θα τον αναγκάσει να συγκρουστεί με τις αρχές και τα πιστεύω του.
Ένα κατασκοπικό αστυνομικό θρίλερ που εξερευνά το άβατο των μυστικών υπηρεσιών. Ένα μυθιστόρημα επίκαιρο, όπου τα λογισμικά κατασκοπείας γίνονται τα πιο επικίνδυνα όπλα των σκοτεινών κέντρων εξουσίας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ποιος είναι ο συγγραφέας:
Ο Νικ Πατσίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στη διαμόρφωση του συγγραφικού του ονόματος συνετέλεσαν οι ιταλικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου και έλαβε το πρώτο του πτυχίο στη γεωλογία και στο γεωπεριβάλλον, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Upon Tyne) με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιχειρηματικότητα. Εργάστηκε στην Ελλάδα σε μεγάλα τεχνικά έργα ως γεωλόγος μηχανικός, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε για κάποια χρόνια, ασχολούμενος επαγγελματικά με την πράσινη ενέργεια και την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Για να τον γνωρίσουμε καλύτερα τον ρωτήσαμε κάποια πράγματα.
1.) Μίλησε μας λίγο για το πρώτο σου βιβλίο.

 Η συγγραφική μου περιπέτεια ξεκινάει πριν πέντε χρόνια περίπου, με το μυθιστόρημα «Φύλακας άγγελος». Η ιστορία του «Φύλακας άγγελος» αποτέλεσε μια πηγαία έμπνευση και ήταν η πρώτη φορά που αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωμένο και συμπαγές, με την προοπτική να εκδοθεί, αφού τα προηγούμενα χρόνια έγραφα διάφορα κείμενα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αποκλειστικά για την προσωπική μου ικανοποίηση. Η διαδικασία της συγγραφής του πρωτόλειου μου έργου ήταν εξαιρετικά ευχάριστη, ένιωθα σαν αναγνώστης. Βίωνα την ίντριγκα, την αγωνία, τις ανατροπές, την παραμικρή λεπτομέρεια, και αυτά είναι που με κάνουν ως σήμερα να συνεχίζω να γράφω.Στην αρχή εκδόθηκε ως Amazon Kindle ebook (αυτοέκδοση) στα Ισπανικά (μετάφραση:  Άννα Δρόσσα). Κέρδισε επάξια τον τίτλο του Amazon best seller, και ύστερα από δύο χρόνια ήρθε η ιδιαίτερα τιμητική πρόταση από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

2.) Τι σε ωθεί στο να γράψεις ένα βιβλίο; 

 Ο πειρασμός της δημιουργίας, η έξαρση της φαντασίας που αναζητά διεξόδους να ξεχυθεί προς τα έξω, η ανάγκη έκφρασης.

3.) Ποιούς συγγραφείς θαυμάζεις ή πιστεύεις ότι σε έχουν επηρεάσει;

 Είναι πολλοί οι συγγραφείς που θαυμάζω, όπως ο Τζον Μπάνβιλ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Στιγκ Λάρσον, Τεύκρος Μιχαηλίδης. Δεν μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιους, αφού στις ιστορίες μου, αλλά και στο αφηγηματικό μου στυλ, προσπαθώ να χρησιμοποιώ πρωτογενή στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ένα κομμάτι του κατεστημένου του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα, αντέδρασε άσχημα με την κυκλοφορία του «Φύλακας άγγελος. Παραβίασα κάποιες συνθήκες, έσπασα κάποιες συμβάσεις και έκανα  ανορθόδοξα πράγματα που σε κάποιους δεν άρεσαν. Η λογοτεχνία βέβαια εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι στατικό μέγεθος και δεν μπορούμε συνεχώς να έχουμε ως παράδειγμα το νουάρ της μεταπολεμικής Αμερικής. Εκείνοι οι ήρωες δεν υπάρχουν πια στον σύγχρονο κόσμο, οπότε δε νομίζω ότι πρέπει  να μιμούμαστε ξένους συγγραφείς περασμένων δεκαετιών. Το θέμα και η ουσία είναι να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα όπως είναι, κι όχι όπως ήταν. 

4.) Ποια τα επόμενα σου σχέδια, συγγραφικά και προσωπικά;

 Σε συγγραφικό επίπεδο,  έχω ήδη γράψει άλλα τρία βιβλία (προς στιγμήν ανέκδοτα) μετά το «Φύλακας άγγελος». Το καθένα από αυτά, στο μέλλον, θα πάρει το δρόμο του. Για παράδειγμα, ένα από τα μυθιστορήματα μου, με τίτλο «Το Μυστικό του Ανέμου», πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός του 2025. Σε προσωπικό επίπεδο, καλά να 'μαστε, κι όλα έρχονται...

No comments:

Post a Comment

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize noir novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αστυνομικό αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία