AdSense

Monday 14 August 2023

Christy Lefteri - Songbirds - Το τραγούδι των πουλιών

 Ένα βιβλίο με φόντο την Κύπρο, τόπο καταγωγής της συγγραφέα Κρίστυ Λεφτέρι, γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο από Ελληνοκύπριους γονείς.  Με αυτό το σκεπτικό και έχοντας ήδη διαβάσει το πρώτο της βιβλίο Οκτώ ημέρες και μια Κυριακή (A Watermelon, a Fish and a Bible), γνωρίζοντας ότι το δεύτερο της Ο μελισσοκόμος από το Χαλέπι, είναι διεθνές μπεστ σέλερ, και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 39 χώρες, το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Αφηγητές του βιβλίου η Πέτρα, χήρα που μεγαλώνει την κόρη της με την οικιακή βοηθό από την Σρι Λάνκα, την Νίσα, και ο Γιάννης, νοικάρης της Πέτρας, λαθροκυνηγός ωδικών πουλιών που κάνουν στάση στην Κύπρο στην μεταναστευτική τους πορεία, κρυφός εραστής της Νίσα, την οποία θέλει να παντρευτεί . Η Νίσα όμως εξαφανίζεται. 

Στην σκιά των αφηγητών, εμφανίζεται η περιγραφή της κόκκινης λίμνης στο Μιτσερό, και ο παντογνώστης αφηγητής που μας προετοιμάζει για την εξέλιξη της ιστορίας. Η εναλλαγή του με τις δύο πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, μεταφέρει το μακάβριο και θλιβερό τοπίο που όλοι μας θυμόμαστε όταν αποκαλύφθηκαν οι δολοφονίες των αλλοδαπών οικιακών βοηθών από τον «Ορέστη», κάτι που είχε συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία. 

Η ίδια η Λεφτέρι αναφέρει τα εξής: «Αυτή η ιστορία δεν αποτελεί μια απόπειρα μου να εκπροσωπήσω τις φωνές των εργαζόμενων μεταναστριών ούτε να μιλήσω εν ονόματι τους• είναι μια διερεύνηση των ιδεολογιών, των προκαταλήψεων, των συνθηκών και των υποκείμενων πεποιθήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ λυπηρά και συχνά ολέθρια γεγονότα. Είναι η διερεύνηση του πως ένα ελαττωματικό σύστημα μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους. Είναι ακόμα μια ιστορία σχετικά με όλες τις μορφές παγίδευσης - σχετικά με τον τρόπο που όλοι μας παγιδευόμαστε σε συγκεκριμένους τρόπους να βλέπουμε τα πράγματα και να ζούμε την ζωή μας.»


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Διασχίζει τον κόσμο μας αθέατη. Φροντίζει τα παιδιά μας, καθαρίζει τα σπίτια μας. Τη φωνή της

δεν την ακούμε. Έχει μια ιστορία να πει. Εσύ θα την ακούσεις;

Η Νίσα έχει περάσει ωκεανούς ολόκληρους προκειμένου να προσφέρει ένα μέλλον στο παιδί της. Τη μέρα φροντίζει την κόρη της Πέτρας. Τη νύχτα αναλαμβάνει χρέη μητέρας για το δικό της κοριτσάκι από τη φωτεινή οθόνη ενός τάμπλετ. Ο εραστής της Νίσα, ο Γιάννης, είναι λαθροκυνηγός. Κυνηγά μικροσκοπικά ωδικά πτηνά που κάνουν στάση στην Κύπρο στην πορεία τους προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Τα όνειρά του για μια καινούργια ζωή, και για τον γάμο του με τη Νίσα, γίνονται θρύψαλα όταν εκείνη εξαφανίζεται. Κανείς δε νοιάζεται για την εξαφάνιση μιας οικιακής βοηθού, πέρα από την Πέτρα και τον Γιάννη. Καθώς ξεκινούν να αναζητούν τη Νίσα, συνειδητοποιούν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν για εκείνη. Αυτά που θα ανακαλύψουν θα τους αλλάξουν εντελώς.
Με φόντο τον τόπο καταγωγής της, την Κύπρο, η Κρίστι Λεφτέρι έχει δημιουργήσει μια δυνατή, λυτρωτική ιστορία για την απώλεια, τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος, και την άσβεστη αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της.

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός κάνοντας κλικ στο πιο κάτω σύνδεσμο :

No comments:

Post a Comment

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία