AdSense

Saturday 12 June 2021

Lara Prescott Όσα κρατήσαμε κρυφά - The Secrets we kept

Όταν ένα βιβλίο συνοδεύεται από τον τίτλο Μπεστ Σέλερ και ειδικά Μπεστ Σέλερ των New York Times σίγουρα τραβά την προσοχή σου και θες να το ψάξεις περισσότερο. Ακόμη περισσότερο όταν χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς (συγκεκριμένα το 2019). Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια μου το Όσα κρατήσαμε κρυφά. Και ενώ υπάρχει μια στοίβα από βιβλία που περιμένουν την σειρά τους, ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά αυτό. 

Κοιτάζοντας να μάθω πόσες σελίδες είναι (τελειώνει στην 488 σελίδα) είδα στο τέλος το σημείωμα της συγγραφέα και είπα να ξεκινήσω με αυτό. Η έρευνα που έκανε και τα βιβλία που την βοήθησαν είναι και αρκετά και σημαντικά. Εννοείται το σημαντικότερο είναι το Δόκτωρ Ζιβάγκο του Μπορίς Παστερνάκ καθώς και αρκετά άλλα βιβλία που περιστρέφονται γύρω από αυτό και για αναφορές από την CIA σχετικά με την υπόθεση με την οποία καταπιάνεται το βιβλίο της. Και να αναφέρω και το βιβλίο Lavender Scare το οποίο αφηγείται τη λιγότερο γνωστή ιστορία των διώξεων σε βάρος ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και μιας και ο Ιούνιος είναι ο μήνας του pride, ας μην ξεχνάμε τις ιστορίες αυτές που έκαναν αναγκαστική την ύπαρξη του.

Με το βιβλίο αυτό θα περάσετε όμορφα, θα μάθετε αρκετά πράγματα, γιατί παρόλο που είναι μυθοπλασία, βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες που πρέπει να λέγονται για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για όλους. 


Περίληψη
Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκα­για συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγρα­φέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ. Τρία χρόνια μετά, η Όλγα ξανασμίγει με τον Παστερνάκ. Ο συγγραφέας τελειώνει το μυθιστόρημά του, αλλά το καθεστώς το απαγορεύει. Ενώ το ζευγάρι βρίσκεται υπό όλο και πιο έντονο διωγμό, η CIA οργανώνει μια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυ­πώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ.

(από το οπισθόφυλλο) 
Κανείς δεν ρίχνει δεύτερη ματιά στις δακτυλογράφους. Κανείς δεν ξέρει ότι δύο από αυτές διακινούν απόρρητες πληροφορίες.
Που αφορούν ένα βιβλίο, στο μέγεθος του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας.
Στις σελίδες του κρύβεται μια ιστορία αγάπης που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει και πόνος.
Και όπου υπάρχει πλεκτάνη υπάρχει και θανάσιμος κίνδυνος.

"Το Mad Men συναντά τον Τζον Λε Καρέ... εθιστικό" (I PAPER)

"Εντελώς καθηλωτικό. Το λάτρεψα" (SARAH WINMAN, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)

"Ερεθιστικό" (SUNDAY TIMES)

"Απολύτως απολαυστικό" (GUARDIAN)

"Ακαταμάχητα έντονο" (MAIL ON SUNDAY)

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες από τον εκδοτικό οίκο στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.metaixmio.gr/el/products/

ΜΠΟΡΙΣ ΠΑΣΤΕΡΝΑΚ

Ο Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ ήταν Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ
Λογοτεχνίας. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του παραγωγή ως φουτουριστής ποιητής. Έκανε αρκετές μεταφράσεις ξένων ποιητών και περισσότερο του Σαίξπηρ, που εκτιμούσε ιδιαίτερα. (10 Φεβρουαρίου 1890 - 30 Μαΐου 1960)

Παρόλο που στην Ρωσία ήταν διάσημος ως ποιητής κυρίως, το έργο που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν το μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Ζιβάγκο», που εκδόθηκε το 1957 στην Ιταλία. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, αλλά το αρνήθηκε για πολιτικούς λόγους.
Διαβάστε περισσότερα στο:  https://www.diaskedasi

ΔΟΚΤΩΡ ΖΙΒΑΓΚΟ

Το Δόκτωρ Ζιβάγκο (ρωσικά: Доктор Живаго, αγγλικά: Doctor Zhivago) είναι ένα μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ του 20ού αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον πρωταγωνιστή του, Γιούρι Ζιβάγκο, γιατρό και ποιητή. Η λέξη Ζιβάγκο zhivago έχει κοινή ρίζα με τη ρωσική λέξη για τη ζωή (жизнь), ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της νουβέλας. Μας διηγείται για την ιστορία ενός άνδρα που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, που εκτυλίσσεται κατ\" αρχήν με φόντο την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον συνακόλουθο Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1918-1920.

Περισσότερα για το βιβλίο στο: https://el.wikipedia.org/


No comments:

Post a Comment

Labels

25thhourproject Amanda Gorman Argentinian Ayia Napa Monastery barış biodanza book Brasilia Breath Bucay Jorge Carlos Latuff cartoon change classes clouds co-operation comedy companionship computer Conspiracy Cyprus dance death Delia Owens deniz diary eagle enemies exercise fantasy Fernando Pessoa Fikardou film friends Game of Thrones goodreads Hatha Yoga hawk heal home indians Integral Yoga Intikam jeans jokes Jose Saramago kitap Kıbrıs komik Kryon lgbti+ love love story LucyFoley Madeline Miller media movie trailer Muere lentamente naked Nasreddin Hoca natural Nazim Hikmet Nicci French Nicosia Nobel Prize novel Orhan Pamuk Paulo Coelho peace poem poet poetry police porcupines quotes Rain refugees religion revenge Rumi Samuel Johnson sciolism short film short story sky smile solidarity studies on hysteria Tango theatre TheGuestList TheHuntingParty theory TheParisApartment therapy think thriler thriller Viktor Frankl. logotherapy village Vinicius de Moraes violence warm Warsan Shire Where the crawdads sing Wilson Mizner wisdom world Yoga αγάπη Αγία Νάπα αετός αλήθεια αλλαγή αναπνοή ανέκδοτα ανέκδοτο αποφθέγματα Αργοπεθαίνει άσκηση αστυνομία αυτοβελτίωση βία Βιβλία βιβλίο Βινίσιους δε Μοράες Βραζιλία γεράκι γιόγκα Γουίλσον Μίζνερ Γρηγόρης Βασιλειάδης διήγημα Δικαιοσύνη Διόπτρα εαυτός ειρήνη εκδίκηση Έλενα Φερράντε Ελλάδα Ελληνοκύπριοι επίγνωση εχθροί Ζοζέ Σαραμάγκου ζωή ημερολόγιο Ημιμάθεια θάλασσα θάνατος θέατρο θεραπεία Θεωρίες θρησκεία θρίλερ Ινδιάνοι ισορροπία ιστορίες Ιταλία καρναβάλι Καστανιώτης Κομφούκιος κόσμος κρύο Κρυων Κύπρος κωμωδία Λεμεσός ΛΟΑΤΚΙ+ λογοθεραπεία μαζί μάθημα Μεταίχμιο μοναξιά Ναζίμ Χικμέτ Νασεντίν Χότζα Νόμπελ Λογοτεχνίας νουβέλα Ντέλια Όουενς Ορχάν Παμούκ Πάμπλο Νερούδα Πατάκη ποίημα ποίηση ποιητής πολιτισμός πρόσφυγες Σκαντζόχοιρος σκιά σπίτι συγγραφή συνεργασία τανγκό ταξίδι τετράδιο Τζελαλεντίν Ρουμί Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι Τουρκοκύπριοι φαντασία Φερνάντο Πεσσόα φιλία φιλοσοφία Φρίντριχ Νίτσε φυσικοπαθητική χαμόγελο χιόνι χορός Χόρχε Μπουκάι Χριστίνα Παρασχά χρόνος Ψυχογιός ψυχολογία